miércoles, 30 de octubre de 2013

Caravana Culturii Române - România din Diaspora în Villarrobledo - Albacete (#8)

Cea de-a 8-a ediție a Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora a avut loc duminică 27 octombrie 2013 la ora 17:30 în localitatea Villarrobledo (ALBACETE). Caravana culturii române în Spania - România din Diaspora este un proiect inițiat și coordonat de scriitorul Gelu Vlașin, proiect finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe din România prin intermediul DPRRPDepartamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni

La Villarrobledo a fost o adevărată sărbătoare a comunității românești prin prezența deosebit de numeroasă (aproape 100 de persoane) care au dorit neaparat să-și sacrifice o după-amizaă de duminică pentru a participa la evenimentele programate în cadrul Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora: o expoziție de carte intitulată 100 de cărți fundamentale din literatura română; o prezentare a 25 de personalități din cultura română; un recital de poezie realizat de poeții: Marin Dumitrescu, Marius Gârniță și Gelu Vlașin și un concertul de muzică românească susținut de Cristina Maria Vlașin acompaniată la pian de pianistul spaniol David Sanz Reverte. Evenimentul a avut loc într-un spațiu generos cu acustică foarte bună și cu un decor pe măsură: Capilla Nuestra Señora de las Angustias. 

Locația a fost pusă la dispoziție prin grija preotului Dan Constantin Cucul de la Parohia Ortodoxă Villarrobledo care împreună cu soția Adelina au reușit să creeze o atmosferă deosebită pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a programului Caravanei culturii române în Spania - România din Diaspora. Un moment deosebit de emoționant a fost atunci când unul dintre invitații din cadrul proiectului (poetul Marin Dumitrescu) a fost întâmpinat cu urarea La mulți ani cântată de aproape 100 de spectatori care au aflat cu bucurie că poetul își sărbătorea chiar în această duminică ziua de naștere. Alt moment a fost acela în care Cristina Vlașin a cântat în premieră absolută o romanță românească din perioada interbelică. 

La fel de emoționant a fost momentul în care preotul Dan Constantin Cucul a înmânat din partea Parohiei Ortodoxe din Villarrobledo 3 icoane pentru coordonatorul acestui proiect (Gelu Vlașin) alături de binecuvântarea rostită pentru ducerea la îndeplinire a proiectului Caravanei culturii române în Spania. După eveniment gazdele au pregătit o degustare cu preparate tradiționale românești în timp ce discuțiile și-au continuat parcursul firesc. Fotograful oficial al caravanei culturale este Oana Robu. Parteneri: Federația Asociațiilor de Români din Spania -  Rețeaua literară, România din Diaspora, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei.




No hay comentarios:

Publicar un comentario