sábado, 28 de septiembre de 2013

Caravana Culturii Române - România din Diaspora în Parla (#4)Caravana Culturii Române - România din Diaspora a fost primită în Parla, sâmbătă 28 septembrie 2013 începând cu ora 18:00.  Atmosfera a fost într-adevar deosebită. Prima parte a programului s-a desfășurat în Parohia Sfânta Anastasia Romana din PARLA, Calle Sancha Barca, Nr. 1. unde preotul paroh Vasile Eugen Barz a fost o gazdă deosebită. 

Sala din incinta bisericii s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru zecile de români care au dorit să participe la acest eveniment la care protagoniști au fost poeții Marius Gârniță, Marin Dumitrescu, Gelu Vlașin și nu în ultimul rând preotul Vasile Eugen Barz care nu întâmplător scrie și poezii suficient de interesante și de postmoderne încât să incite la o atentă lectură. 

Partea a 2-a  s-a desfășurat în sala mare a restaurantului Jose Vargas din Parla unde Cristina Vlașin & David Sanz au fost ovaționați la scenă deschisă de cei peste 100 de români prezenți la acest recital de muzică ! Bineînțeles că piesa cea mai aplaudată a fost ca de obicei Mocirița într-o interpretare de zile mari a Cristinei Vlașin cu aportul incontestabil al pianistului David Sanz care a reușit să înțeleagă foarte bine contextul piesei în arealul muzical românesc. 

Proiectul este structurat în 3 părți esențiale:

- România din Diaspora – 100 de cărți fundamentale din literatura română - expoziție de carte românească 
- România din Diaspora – 25 de personalitări marcante din cultura română – videopoiecții
- România din Diaspora – Poetry Performance - recital de muzica și poezie

Obiective specifice:

- Îmbunătăţirea imaginii comunităţii româneşti din Spania
- Creșterea progresivă a interesului pentru literatura și cultura română în cadrul comunităților românești din Spania
- Stimularea interesului pentru autogestiunea proiectelor culturale prin punerea ulterioară la dispoziția celor interesați a materialelor dedicate proiectului (expoziția de carte, videoproiecțiile, etc)
- Cointeresarea publicului prin crearea de evenimente interactive care să ducă la creșterea interesului pentru lecturarea autorilor români
- Perpetuarea cunoștințelor în legătură cu cărțile fundamentale ale literaturii române
- Promovarea valorilor culturii române
- Promovarea scriitorilor de referinţă ai literaturii române

* Scopul declarat al acestui proiect este să contribuie la creșterea interesului comunității românești din Spania pentru păstrarea valorilor culturale, pentru o mai bună cunoaștere a literaturii, limbii și culturii române și pentru îmbunătățirea imaginii comunității românești din Spania.

* proiectul a fost selecționat în urma concursului pentru finanțare pe anul 2013 lansat de către MAE prin intermediul DPRRP 

* Coordonator al proiectului este scriitorul Gelu Vașin.No hay comentarios:

Publicar un comentario